Nick, ahogy az elődök még látták

A település múltjának kutatása, közkinccsé tétele kiemelt cél alapítványunk tevékenységei közt. Ennek első eredménye vehető kézbe a tervezett sorozat elsőként megjelenő kötete formájában, melynek kiadását az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap is támogatta. A megszületett összeállítás, nem egy tudományos munka, alapvetően nem levéltári adatokra támaszkodik, hanem a településen élők által rendelkezésre bocsátott visszaemlékezéseket foglalja össze, és teszi közkinccsé. Előfordulhat, hogy a település közelmúltjából egyes dolgok, események nem kerültek megemlítésre, míg szerepel a kötetben olyan, ami több szerzőnél is visszatérő téma. Ennek az oka az, hogy egyetlen visszaemlékezést sem akartunk megrövidíteni, megnyesegetni, helyénvalóbbnak láttuk, hogy mindegyik teljes terjedelmében kerüljön bemutatásra.  A visszaemlékezések irodalmiságukban, részletességükben nagyon változatosak, hisz a szerzők nagyon eltérő felkészültséggel rendelkeznek, ami az olvasó számára még színesebbé teszi a könyvet. Tehát ez nem a hagyományos értelemben vett településtörténet, nem is ez volt a cél, azonban annak alapjául szolgálhat. A hagyományőrzésnek sokféle módja van, de a leghitelesebb, mikor az eseményeket átélt személyek mesélik el élményeiket egymástól függetlenül. Aki ezeket összegyűjti, örül, mikor látja a közös emlékeket, melyre az idős emberek hasonlóan emlékeznek vissza. A Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány e gyűjtések alapján mutatja be Nick életét, hisz az idős emberek nem csak saját, megélt élményeikkel gazdagítják a közösséget, hanem apáik, nagyapáik történeteivel, bölcsességével is. Az alapítvány várja továbbra is azoknak az írásait, akik szívesen elmondanának egy-egy történetet, mellyel a település múltjáról alkotott képet ki lehet egészíteni. Nem nagy dolgokról, történelmi eseményekről van szó, hanem egyszerű hétköznapi mozzanatokról. Szinte mindegyik visszaemlékezésből erősen érződik a település keresztény múltja, a keresztény hagyományok és a mindennapok összhangja. „A helyet, ahol élünk, szeretni és tisztelni kell,” talán azzal lehetne kiegészíteni, hogy a múltját megbecsülni, az értékeit őrizni kötelesség. Köszönettel tartozunk azoknak a személyeknek, akik e gyűjtemény anyagát rendelkezésre bocsátották, a fotókat összegyűjtötték, mert fontos nekik a múlt értékeinek őrzése. Köszönet azoknak, akik visszaemlékezéseiket megírták, lehetőséget adva arra, hogy a későbbi generációk is bepillanthassanak a múltba. A leghitelesebb forrásokból származóan ismerjék meg azokat az eseményeket, melyet elődeik személyesen átéltek. Továbbá köszönjük azoknak a segítségét, akik bármilyen más módon hozzájárultak ahhoz, hogy e kiadvány megszülethetett. Kívánjuk mindenkinek, aki a kezébe veszi, hogy a könyv lapozgatása ébresszen kellemes emlékeket, és hozzon számára új gondolatokat!