Nick, ahol a Kis-Rába születik

A települést bemutató harmadik könyvünk megjelenését a Nemzeti Együttműködési alap támogatta, mely a következő néhány mondattal mutatható be.

A természet mindenkinek jelent valamit, van, akinek munkát, van, akinek pihenést. Amikor ezt a szót halljuk, bele sem gondolunk, hogy ez valójában menyire összetett, mennyire tökéletes. Erre általában akkor döbbenünk rá, amikor egy-egy híradásban kiemelik a természeti értékeket, a természetkárosítást vagy éppen egy adott terület rehabilitációját. Otthon az udvarunkban találkozhatunk néhány ismertebb madárral, és nem is sejtjük, hogy rajtuk kívül sok-sok apró csoda vesz körül bennünket, csak oda kell figyelni rá. Napjainkban nagy hangsúlyt kap a természet, az embert körülvevő világ védelme, óvása, de soha nem lehetünk elégedettek, amíg e világot mélyebben meg nem ismerjük. Megismerni pedig csak úgy lehet, ha közelről szemléljük, a lehető legtöbbet tartózkodunk a szabadban. Szeretnénk, hogy e könyv minél több embert közelebb vigyen a természethez, hogy minél többen ráébredjenek, a bennünket körülvevő természet is örökségünk, a kultúránk része. Kívánom, hogy e könyv lapozgatása kellemes perceket szerezzen, és hozzájáruljon, hogy az olvasók jobban megismerjék Nick környezetét, annak értékeit, s ezáltal jobban megszeressék

Néhány évtizeddel ezelőtt az ember még jobban együtt élt a természettel. A természet apró örömei a mindennapok részét képezve éltették a falusi embert, bizakodást, erőt adtak számára. A természet képes volt egybetartani egy közösséget, képes volt témát adni.  A mai kor embere mintha félne a természettől, és talán csak azért, mert nem ismeri. Ha csak szűkebb környezetünket nézzük, nagyon kevesen vannak, akik képesek úgy kilépni a település házai közül, hogy ne az aszfaltozott úton menjenek. Elutazunk, sok-sok kilométert autózunk, hogy kirándulhassunk, eszünkbe sem jut, hogy Nick környéke is rejt látnivalókat. Igaz, nincsenek hegyek, nincsenek dombok, de vannak növények, állatok, folyók és patakok, melyek megannyi látványosságot ígérnek, csak észre kell venni.  Az emberek által emelt építmények is részét képezik a tájnak, évtizedek bizonyítják létjogosultságukat, melyek – akármilyen hihetetlenül hangzik – nem csak az embereket, de a környezetünket, az élővilág megújulását, megtartását is szolgálják. E könyv lapozgatása közben sokakban felelevenedhetnek gyermekkori emlékei, amikor még örömmel mentek gubacsot szedni, agancsot keresni, vagy éppen horgászni oda, arra a titkos helyre, „amit senki nem ismert”. A könyvben szereplő fotók mind a falu környékén készültek, bizonyára lesznek olyan helyek, amelyekre rácsodálkozunk, „valaha nem is így nézett ki”. A madarakról és más vadon élő állatokról készült fotók szintén Nicken készültek. Nicken, mert a falu nem a lakott területet jelző táblák közt van, hanem szántókkal, erdőkkel, vízfolyásokkal folytatódik, és csak kevesek tudják, hogy hol vannak azok a múlt században elhelyezett határkövek, melyek a falu határait jelölik. Legyenek a következő oldalak kedvcsinálók azoknak, akik szívesen sétálnak, kerékpároznak. Szívesen időznének a szabadban, de gyorsan lebeszélik magukat, hogy a természet mennyi veszélyt rejt, és sokkal biztonságosabb a televízió-készülék előtt a szobában. Fontos, hogy ismerjük környezetünket, mert csak így lehet igazán szeretni, beszélni róla pedig csak úgy illik, ha már ismerjük. Kívánom, hogy minél többen rácsodálkozzanak értékeinkre, melyeket meg kell őriznünk az utánunk következő nemzedékek számára is!

Eseménynaptár

Január 2021
V H K Sz Cs P Szo
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Aktualitások

Dr. Kovács András a tanár, kánonjogász, publicista, a soproni Szent Orsolya Gimnázium igazgatója, a Szent György Lovagrend soproni priorja volt a vendége a Nicki Szent Anna Templomért Alapítványnak, szombaton este.

Bővebben...:

SZJA 1% felajánlás

Kérjük, támogassa alapítványunkat adója 1 százalékának felajánlásával!

Alapítványunk adószáma: 18896792-1-18

Köszönjük felajánlását!

Bővebben...:

Partnereink