Nosztalgia sétány

A nosztalgia sétány gondolata talán Weöres Sándor Útravaló című gondolataival jellemezhető a legjobban:

„Ha arra törekszel, hogy az örök mértéket kövesd: ne botránkozz azokon, kik nem erre igyekeznek, hanem törekvéseik ingadozva ágaznak a sokféle véges és változó mérték között. Ne azt nézd, hogy mijük, nincsen, hanem mijük van: mert még a legnyomorultabbnak is van olyan lelki kincse, mely belőled hiányzik. Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud; tanulj meg mindenkitől tanulni.”

Az alapgondolata a sétány kialakításának az, hogy az ideérkezők, a lehető legtöbb ismeretet szerezhessék a településről. Az itt lakók olyan eddig ismeretlen a település életét formáló események, történetek birtokosaivá váljanak, mely erősíti a helyi identitástudatot, a lokálpatriotizmust. A több lépcsős projekt során a település több pontján a település múltját, jelenét, hétköznapjait és ünnepeit bemutató információs táblák kerülnek elhelyezésre, mely egy térkép, vagy mobiltelefonos alkalmazás segítségével végig járható. Mindez a szabadban eltöltött idő, mely szellemi, lelki testi kikapcsolódást is biztosít annak számára, aki végigsétál az útvonalon.