A Szent Anna Templom külső felújítása

A műemlék épület felújítása az egyházközségnek túlságosan nagy anyagi áldozatot jelentene, ez a munka pályázati források, külső támogatások nélkül elképzelhetetlen. Figyelembe véve a műemléki kötelezettségeket, további feladatok elvégzésére van szükség, melyek nélkül a felújítás megvalósíthatatlan. Az össze szempontot figyelembe véve hamar egyértelművé vált számunkra, hogy teljes felújítást csak ütemezve, több fázisban tudunk magvalósítani. A lehetőségek és az elképzelések összhangjának megteremtése nélkül elképzelhetetlen bármiféle előbbre jutás. Ezért az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a tetőfelújítást követően az épület külső homlokzatának és a toronynak a felújításával folytatja a műemlék épület megszépítését. A meghívásos pályáztatás során a szentpéterfai illetőségű Takács és Társa Kft. adta a legjobb ajánlatot, így az alapítvány Őket bízta meg a templom külső megújítás munkáinak elvégzésével. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében elnyert támogatás és az adományozók nagylelkűségének köszönhetően minden tervezett munka el lett végezve. A felújítás során A templom külső vakolata el lett távolítva. Az épületet körülvevő támfal teljesen újjá lett építve, és kialakításra került egy a mozgáskorlátozottak bejutását segítő rámpa is. A falak újravakolása után a művészettörténészekkel történt egyeztetések után került kialakításra a végleges külső színezés. A torony új bádogfedést és deszkázatot kapott. A harangoknál elhelyezett zsalus ablakok is ki lettek cserélve. Az üvegablakok elé egy a külső szélnyomástól, csapadéktól óvó védőüveg került beépítésre. Az épület körbe drénezése és a járdák kialakítás is a projekt része volt, csak úgy mint a templomot körülvevő park felújítása. Az átadási ünnepségre, melyen Veres András megyés püspök áldotta meg a felújított templomot, a helyi önkormányzat is felújíttatta a templom közvetlen szomszédságában lévő teret. A felújítást követően nem csak az épület került jobb állapotba, hanem a közösség is gazdagodott egy a faluképet meghatározó jelentős beruházással. A kialakított rámpa, a kerékpár tárolók, vagy a kényelmesebbé tett lépcső azonnal elnyerte az idejárók tetszését, és egyre többen érzik, hogy a templomot nem szabad magára hagyni.